”Här vågar kvinnor ta plats”

Hon tänder på kroppslig intelligens och kallar sig själv för träningsfeminist. Lovisa ”Lofsan” Sandström brinner för kvinnors träning och hälsa, att kvinnor ska bli stärkta och våga ta plats. Själv marklyfter hon dubbla sin kroppsvikt, springer maraton och bygger ett träningsimperium.

– Kvinnor kan, kvinnor är viktiga, kvinnor är starka.
Lovisa Sandström spänner ögonen i mig innan hon med stadig blick går på upptäcktsfärd genom lokalen.
– Det här är en arena där kvinnor får vara norm istället för avvikande. Vi utkämpar tillräckligt många kamper i vardagen, på arbetsplatser och i relationer. Här kan man vara sig själv för ett tag, osminkad och ostörd.
Vi träffas på Rosa Skrot, en träningsanläggning där jag som man är tillfällig inkräktare. Hit är nämligen bara kvinnor välkomna, vilket inte minst avspeglas i medlemsregistret där samtliga 800 personer är födda med två x-kromosomer.
– På Rosa Skrot lär man sig saker som man kan applicera utanför gymmet. Klarar man 100 kilo i marklyft är det svårt att rucka på en när man går till jobbet. Här får kvinnor vara starka och stolta, de vågar ta plats, säger Lovisa Sandström.
När hon sträckte fram handen för att hälsa gjorde hon det med naglar målade i en given kulör: rosa.
– Det är en laddad färg, lite kal, hård och ruffig. Det är dessutom min son Sixtens favoritfärg.
Han vet inte om det än, men Sixten har en stor del i att Lovisa Sandström blivit ”Lofsan” med stora delar av svenska folket. I samband med graviditeten startade hon en blogg med fokus på träning och hälsa. Fem år och 30 000 unika besökare i veckan senare är ”Lofsan” närmast att betrakta som ett varumärke i träningsbranschen – ett varumärke som är sprängfyllt av styrka, kraft, självförtroende och mod.
Enligt Twingly är hon Sveriges mest inflytelserika träningsbloggare. Och läsarna, de betraktar sig själva som ”Lofsianer”.
– I dag är inte bloggen min enda ”kanal”, jag har ju fått andra forum att uttrycka mig i. Men allt jag gör, gör jag fortfarande för bloggläsarnas skull, säger Lovisa Sandström.
Nyhetsmorgons tittare känner till henne som träningsexperten i TV4 som propagerar för en långsiktig och hållbar livsstilsförändring.
– Jag tycker inte om quick fix-lösningar. Vill man komma i form eller bara må bra gäller det att etablera en grundtrygghet i sig istället för att hoppa på snabba saker som panikåtgärder. Lösning och förändring är två olika saker.
Lovisa Sandström ser inte på sig själv som en fitnesstjärnan som spänner blodådriga biceps, utan som en ”girl next door” – en tjej man kan identifiera sig med.
– Mitt mål är att vara inkluderande, oavsett om jag står i TV eller om jag som PT drillar mina kunder på Rosa Skrot. Jag tycker själv att jag har utvecklat träningsbranschen, att jag hittar nya vägar, att jag professionaliserar yrket. Jag intar inte den klassiska visselpiperollen utan jobbar hellre lite djupare. Jag är noga med att använda mig av min akademiska bakgrund och hänvisar till vetenskapliga belägg i stället för tyckande.

SOM DOTTER I en akademikerfamilj kände sig Lovisa Sandström länge lite identitetslös och rotlös innan hon beslutade sig för att gå sin egen väg – istället för att bli jurist som sina släktingar landade hon på GIH.
– Samtidigt som jag stekte hamburgare på Burger King pluggade jag i fem år. Jag utbildade mig till idrottslärare, men läste också kurser inom kostrådgivning, personlig träning och idrottspsykologi.
– Med psykologin i grunden ger jag inte enbart instruktioner om att mina klienter ska göra tio burpees och tio upphopp. Jag går djupare, jag motiverar människor till att våga satsa på sin hälsa. Där skiljer jag mig från många andra PT:s som mest fokuserar på anatomin i sig. Jag vill hellre nå människan bakom kroppen.
Samtidigt vet hon förstås också hur kroppen fungerar – och vad man kan göra för att förebygga skador. Att som landslagskanotist skada sig i axeln och tvingas avsluta karriären i tonåren var tungt – men med facit i hand lärorikt.
– Jag insåg att jag hade tränat för enformigt och grenspecifikt. Jag hade inte basen som jag hade behövt, hade behövt en större grundstyrka och inte tränat så prestationsinriktat utan mer uppbyggande.
I dag tränar hon för att må bra, även om det ibland kan dröja ett par timmar innan hon blir ”pratbar” efter ett slitigt löppass.
– Det är inte ovanligt att jag hamnar på hallgolvet efter ett intervallpass. Att pressa sig till det yttersta är en del av charmen, jag kan träna tills jag kräks. Det är inget problem för mig.
I september fyller Lovisa Sandström 30 år. Hon erkänner att hon krisar en aning. Men istället för att ägna sig åt existentiella grubblerier har hon i stället finkammat nätet i jakten på nya utmaningar.
– Förra året spontananmälde jag mig till Stockholm Marathon på en torsdag och genomförde loppet två dagar senare. I år har jag bestämt mig för att springa tre marathon. Det är väl också ett bevis på min inre rastlöshet. Det är ingen tillfällighet att jag har flyttat 25 gånger i livet. Jag hatar att hamna i någon form av lunk.

ÄVEN SOM AFFÄRSKVINNA föredrar Lovisa Sandström att lägga i femte växeln. Hennes träningsimperium växer snabbt. Hon bloggar, föreläser, frilansar som träningsexpert i tidningar och på tv, genomför workshops och events, är PT på Rosa Skrot och har lanserat en egen app: PT-online-tjänsten ”Lofsan-gruppen”.
– Det som räddar mig är att jag är väldigt strukturerad. Dessutom är jag en arbetsmyra. Redan under Burger King-tiden kunde jag jobba mellan 06.00 och midnatt. Jag arbetar inte i träningsbranschen för att det ska vara lökigt… jag är väl medveten om att det ofta är fysiskt tungt, smutsigt och svettigt.
När Lovisa Sandström lämnade sin timanställning på Sats för att starta eget gjorde hon det med mycket rutin i bagaget. Hon hade testat på de flesta funktioner, från att städa toaletter och stå i receptionen till att vara säljare och gruppträningsinstruktör.
– Jag gillar att driva företag men ibland får jag lägga mig ner på parketten och djupandas. Min man hjälper till att skala av vad som är viktigt och prioriterat. Sedan har jag ett otroligt stort kontrollbehov. Listor är min överlevnadsstrategi. Jag vill hela tiden veta exakt vad som ska göras.
Du är tvåbarnsmamma och affärskvinna. Hur får du ekvationen att gå ihop?
– Jag har en man som tar stort ansvar. Han ansvarar för de flesta lämningar och hämtningar på förskolan och är huvudansvarig för hemmet. Barnen är trygga i sig själva, de har inget problem att mamma går iväg och jobbar. Sedan har jag alltid varit tydlig med att jag inte vill ha mina barn kring halsen. Under mammaledigheten är det lätt att måla in sig i ett hörn, ett hörn som sedan är svårt att lämna.

TRE DAGAR I veckan spenderar hon på Rosa Skrot, det gym som i bloggvärlden får mest uppmärksamhet – efter giganterna SATS och Friskis & Svettis.
– Jag var inte med och startade anläggningen, men började jobba med marknadsföring och med egna klienter strax invigningen. Helheten tilltalar mig här. Som PT är ljudvolymen nästan outhärdlig på många gym, med hög musik och med skivstänger som släpps under crossfit-pass. Men det är inte bara min arbetsmiljö som är viktig, utan framför allt att klienten får ett trevligt pass. Man ska inte behöva bli grusig om händerna när man gör armhävningar. Detta är ett intimt gym där kvinnan är i fokus och där det är okej att ta med barnvagnen. Omklädningsrummet påminner mer om en sminkloge. Vi vill tilltala ögat och sinnena.

FÖR LOVISA SANDSTRÖM är träningen en del av livet, vardagen och vanorna. Ungefär som mat eller sömn. I hennes värld är sex dagars fysisk aktivitet i veckan varken extremt eller fanatiskt, utan snarare ett naturligt sätt att leva.
– Jag blir inte jätteimponerad av någon som är superduktig på en sak, men går igång på kroppslig intelligens: Det vill säga att kunna många olika grejer. Jag kan göra 30 chins, springa marathon runt fyra timmar, lyfta 100 kilo i marklyft men tycker om skidåkning och multisport också. Inför ett stort motionslopp blir jag väldigt emotionell. Ofta står jag och bölar vid starten. Det är som en masspsykos, alla människor är samlade där med en och samma vision. Jag blir berörd av kollektivets prestation.
Får du aldrig nog av att träna?
– Nej, träningen är det bästa jag vet, det roligaste som finns. Däremot tillåter jag mig själv att vara extremt lat mellan jobbet och träningspassen. Jag ligger gärna på soffan och blippar med mobilen, hjälper min son med ett krångligt legobygge eller spelar Candy Crush. Däremot går jag all in när jag väl ska träna.

Personligt/Lovisa Sandström

Ålder: 30 år i september.
Familj: Gift med Hans och mamma till Sixten, 5, och Baxter, 4.
Bor i: Stockholm på Södermalm.
Yrke: Träningsentreprenör.
Äter: Mycket, gärna och det mesta.
Dricker: Vatten eller Coca-Cola zero.
Åker: Taxi eller på min cykel.
Ser på: Leftovers och The honourable woman.
Köper: Kläder i New York.
Läser: Träningsbloggar och vetenskapliga artiklar om träning, kost och hälsa.
Drömmer om: Ett sommarhus på landet med glasveranda och sjöutsikt.

5 snabba till Lovisa Sandström

Min hälsofilosofi är… Att skapa en hållbar vardag där träning är en del av livet precis som att jobba och att umgås med familjen. Hälsa ligger inte i den mest vältränade kroppen utan i den balanserade kroppen.

Så motionerar jag helst… Jag tycker om att springa eftersom det är enkel träning som är bra både för kroppen och huvudet.

Min favoritingrediens i matlagningen är… Tomat och chevre, det funkar till det mesta!

Ett träningsminne jag aldrig glömmer var när… Jag och min man Hans sprang 36 kilometer på Skåneleden från Helsingborg till Mölle i 30 graders värme i somras. Att träna tillsammans är både romantiskt och effektivt tycker jag.

När jag är ledig… Reser jag så mycket som möjligt.

Text: Henrik Lenngren
Foto: Linda Alfvegren
Publicerat i iForm