Tvillingar med bollkänsla

Medan Cristiano Ronaldo har 327 000 följare på Youtube har ett 19-årigt tvillingpar från Västerås sprängt miljongränsen. Josef och Jakob El-Zein har trixat ut Mesut Özil, dribblat bort Xavi, blivit kallade ”maskiner” av Ivan Rakitic. Det som började med en skada har idag lett till världens största fotbollskanal på Youtube.

När Josef El-Zein trycker på Photobooth-ikonen dunkar hans hjärta snabbt och ryckigt. Bredvid honom står tvillingbrorsan Jakob och stampar med fötterna. De är otåliga, vill att datorn ska jobba snabbare och att en rörlig gestalt ska framträda på skärmen.
Så plötsligt dyker han upp – Neymar, en av världens bästa fotbollsspelare. Rösten är välbekant, språket portugisiska och leendet brett.
”Hello SkillTwins, I have accessed your page and I really like a lot of videos”, står det att läsa i översättningen.
Livereaktionen är omedelbar. Jakob och Josef täcker sina ansikten med handflatorna och börjar sedan dansa runt som besatta.
”Det var helt sjukt. Vi fick panik. Jag tror aldrig att vi har skrikit så högt. En dröm gick i uppfyllelse”, berättar Jakob 13 månader efter det att klippet lades upp på Youtube.
Det är just där de gör karriär, i en rasande fart. I en tid när en stjärna som Cristiano Ronaldo har 327 000 följare på Youtube har de som ungt tvillingpar från Västerås sprängt miljongränsen.
”En dag var vår kanal världens snabbaste växande Youtube-kanal. Vi har fått en egen stor fan base som vi kallar SkillTwiners”, berättar Josef.
Det märks inte minst när vi träffar dem i Rålambshovsparken i Stockholm. Vi har knappt slagit oss ned vid ett bord när ett gäng tioåringar dyker fram från alla väderstreck och ber om autografer.
”Visa ett snabbt skill då! Gör ’jorden runt’ med varandra!”, beordrar en kille.
Jakob och Josef tvekar inte. Några sekunder senare showar de loss med fotbollen som en magnet mellan fötter, ben och huvuden.
Efter jubel och applåder poängterar Jakob och Josef nästan i kör:
”Vi vill inte bara ses som freestylers, vi är mer allround. Vi kan skilla och göra fotbollskonster men också spela fotboll-, street- och futsalmatcher. Det är unikt, och också anledningen till att vi kallar oss skillers.”

SÅ VILKA ÄR då de unga männen bakom SkillTwins? Sagan börjar på en gata i Västerås där en vit skylt med svart text anger Irisvägen, men som egentligen är mer känd som ”Youtube Street”. I 15 år har grannarna tittat ut genom fönstret och sett Jakob och Josef El-Zein lekt, lattjat och trollat med bollar av olika slag.
Det var som om träningarna och matcherna med Västerås IK eller med VSK:s akademilag inte räckte till, som om bröderna inte kunde klara sig utan bollen när Fotbollshallens lampor hade slocknat och de andra lagkamraterna gått hem.
”På planen hade vi alltid bra symmetri, vi kunde slå passningar till varandra utan att veta var den andra befann sig”, säger Josef.
Därför var det kanske ingen slump att de drabbades av likadana korsbandsskador – inom loppet av två veckor – och opererades av samma doktor samma dag.
”När vi fick brevet med diagnosen grät vi tillsammans. Beskedet var att vi inte kunde spela fotboll på ett och ett halvt år. Det gick inte att ta in, vi hamnade i ett chocktillstånd. Bollen har alltid varit som en extra kroppsdel för oss båda”, säger Jakob.
”Men vi ger aldrig gett upp och vill alltid nå bästa resultat med de förutsättningar vi har. Så efter en månad kunde vi inte motstå känslan att spela boll, trots att vi inte fick. Vi gick ut på gatan och spelade in en Youtube-video där vi steg för steg ville lära ut våra egengjorda skills. På den tiden var det bara vår familj som prenumererade på kanalen”, garvar Josef.
När polarna spelade seriematcher lade de själva sex till sju timmar på att öva in nya skills varje dag. Ju mer begränsade ytor, desto bättre.
”Vi trivdes bäst i köket eller i vardagsrummet, där det fanns massor av saker att undvika. En och annan tavla och glas gick sönder och det var inte så kul när morsans fina växter förstördes, men vi utvecklades mycket av att träna på små ytor.”

LÅNGSAMT BÖRJADE KONCEPTET SkillTwins växa, ett koncept som stod på tre ben: tutorials (en serie med unika dribblingar), GameFootage (en serie där det bevisades att man med hjälp av tekniska skills kunde ta sig förbi försvarande motståndare på matcher) och Freestyle (en serie där man trixade tillsammans i olika häftiga miljöer). Allt filmades av Jakobs och Josefs mamma.
”Efter två veckor hade vi 20 000 följare. Vi kände att vi under vår hemskaste period i livet öppnat upp en passion för tricksandet – och att vi inspirerade andra.”
Men det var inte bara Youtubers som fick upp ögonen för Jakob och Josef El-Zein. När de 2013 återvände från skadehelvetet och började leverera på fotbollsplanen igen ville Djurgården signa tvillingarna från VSK:s akademilag till sitt eget akademilag.
”Vi bodde i en etta på Östermalm i sju månader. Det var jobbigt att laga mat men vi växte som personer av egenansvaret, av att bo hemifrån. Även om det ibland innebar att vi gick ut till gatuhörnet vid ICA och skillade boll klockan tre på natten.”
Viljan att alltid prestera, att alltid vara bäst – oavsett vad det gällde – ledde till slut till att situationen blev ohållbar.
”Vi gick i skolan, satsade på fotbollen och drev en snabbt växande Youtube-kanal. Det blev alldeles för lite sömn och vi hamnade ur balans”. Det funkade inte, säger Jakob.
”Nej, det var dags för oss att välja. Vi hade ju redan ett eget tvåmanslag och potential att livnära oss på något vi älskade. SkillTwins var 99 procent love för oss. Så vi flyttade hem till Västerås igen och lade all energi på det”, fortsätter Josef.
Man anlitade en redigerare och en kameraman (Youtube-fenomenet Erik ”Hazardous” Thorsell, även han med bostad på Irisvägen) som hjälpte till att göra produktionerna större, maffigare och mer genomarbetade. Följare trillade in från världens olika hörn, det sa bara pang.
Den 17 mars 2015, sex dagar innan Josef och Jakob skulle fylla 19 år, fick de den perfekta födelsedagspresenten.
”Vi tänkte fira med en miljon följare, det är ju en magisk gräns. Vi satt uppe på natten och liveuppdaterade flödet med nya följare. Det gick trögt, det var som om de ville jiddra med oss, haha. När vi äntligen passerat miljonen tog jag tårtan och tryckte den i brorsans ansikte”, säger Jakob.
”Jag fick nästan tinnitus av smällen, men det var det värt. Det har visat sig att vi gjorde rätt beslut som satsade på det här. Tänk dig att två 19-åriga svenskar växer om många av de största företagen på Youtube”, säger Josef.

AV YOUTUBE BELÖNADES SkillTwins med en 15 kilo tung guldtavla för bedriften att nå en miljon följare. Deras drygt 70 videor har setts i 285 länder och man blir igenkända på sina Adidas-sponsrade resor runt om i världen. Frågan är relevant – finns det en risk att de svävar iväg nu?
Svaret är nej – med eftertryck.
”Vi kommer alltid vara de snälla grabbarna som vill göra någonting bra för världen. Även om vi får 100 miljoner följare så skulle vi inte förändras. Vi är inga kändisar, vi är inspirationskällor och förebilder”, säger Josef.
Han beskriver det senaste halvåret som en lång sanndröm. I våras skrev de historia som första icke-proffs att skriva kontrakt med Adidas. Sedan dess har SkillTwins rest runt i världen, träffat världsstjärnor, tricksat på båtar, slagit tunnlar på Hector Miguel Herrera, trixat ut Mesut Özil, dribblat bort Xavi, blivit kallade ”maskiner” av Ivan Rakitic, fått Zinedine Zidane att le imponerat och blivit videofilmade av en fascinerad David Alaba.
”Varje julafton, när Kalle Anka går på tv, brukar vi sitta i soffan och prata om året som gått. Det här året är overkligt redan nu”, säger Jakob.
Ett av de första mötena, med demontränaren Pep Guardiola, har kanske lämnat störst avtryck.
”Vi klev in i ett fyra kvadratmeter stort rum på Bayern Münchens träningsanläggning. Pep sa inte hej, utan bara: ’show me your talents guys’. Det var fett nervöst – men vi är duktiga på att hantera nervositet. 99 procent av vårt inövade koreografinummer gick perfekt. Pep applåderade, sa ’wow’ och berättade att han älskar våra skills.”
Josef El-Zein skjuter av ett brett leende, men blir snabbt allvarlig igen.
”Vi har bockat av några av våra mål, men allting är bara i början. Ni kommer få höra mycket mer om SkillTwins i framtiden.”

Text: Henrik Lenngren
Foto: Daniel Stigefelt
Publicerat i Bicicleta

Personligt/Josef El-Zein

Ålder: 19 år.
Bor i: Västerås.
Familj: Mamma, pappa, lillebror och storasyster.
På tallriken: Libanesisk mat.
I glaset: Ett glas mjölk.
På Spotify: Blandat, men på senare tid mycket Ed Sheeran och The Weeknd.
På tv:n: Kollar inte så mycket, mer fokus på Youtube.
I bokhyllan: Jag är Zlatan.
Oanad talang: Jag kan dansa!

Personligt/Jakob El-Zein

Ålder: 19 år.
Bor i: Västerås.
Familj: Mamma, pappa, storebror och storasyster.
På tallriken: Kött.
I glaset: Mjölk for the win.
På Spotify: Drake, The Weeknd och Ed Sheeran.
På tv:n: The Simpsons.
I bokhyllan: Jag är Zlatan.
Oanad talang: Jag kan dansa!